Pemalsuan 7 : Bun Sambal Bilis Gardenia dengan ulat yang masih hidup.

Pos ini telah dimuatnaik oleh seorang pengguna Facebook <www.facebook.com/kennyozl> yang mendakwa bahawa terdapat ulat yang masih hidup merangkak keluar dari bun sambal bilis beliau.

https://www.facebook.com/kennyozl/posts/10206992617848947?pnref=story (Archive)

Kami telah memulakan penyiasatan hanya berdasarkan video dan gambar yang telah dimuatnaik oleh kerana setakat ini kami tidak dihubungi oleh pengguna Facebook berkenaan. Kami dapati bahawa ianya tidak berasas dan tidak benar sama sekali. Ini kerana proses pembakaran yang suhunya mencecah 240°C selama kira-kira 12 minit akan tentu mematikan ulat tersebut. Suhu yang akan membunuh serangga perosak tanpa mengira kitaran hidup (dari peringkat telur ke dewasa) secara umum adalah 48°C. Semakin tinggi suhu, semakin singkat proses pembunuhan.

Oleh demikian, kami mengesyaki bahawa pos tersebut telah didorong oleh niat jahat dan kami menyeru kepada semua netizen di luar sana untuk membetulkan penyataan yang salah.  Kami amat hargai jika anda dapat kongsikan kenyataan ini kepada rakan-rakan anda di internet. Sekiranya anda perlukan maklumat lanjut mengenai perkara ini, sila hubungi Pegawai Perkhidmatan Pelanggan di talian bebas tol 1-800-88-3228.

Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>